Варењето јајца изгледа како најлесниот начин да се подготви појадок, но не е секогаш така.

Многу домаќинки имаат проблем што им пукаат јајцата за време на готвењето и белките им протекуваат.

Повеќето домаќинки имаат и дилема дали е подобро јајцата да се стават во ладна вода и постепено да се загреваат или јајцата да се стават во зовриена вода.

Професионалните готвачи го имаат одговорот на сите овие прашања, но откриваат и трик како да не ви пукнат јајцата за време на готвењето.

Повеќето готвачи имаат своја тајна кога станува збор не само за готвење јајца, туку и за полесно лупење. Многу луѓе истураат сол во водата во која се варат јајцата, што ќе спречи белката да се излее доколку пукне. Како што објаснуваат професионалните готвачи, јајцата често содржат воздушен меур кој поради топлината за време на готвењето се шири и создава притисок, што може да доведе до пукање на лушпата.

Многу готвачи користат неверојатен трик за да не истечат белки од лушпата. Имено, на дното на тенџере со вода ставаат пет-шест чепкалки. Иако изгледа бизарно, научното објаснување е дека целулозата од чепкалките за време на готвењето спречува белките да истечат од лушпата доколку пукнат.

Готвачите ја решаваат и дилемата дали јајцето треба да се стави во ладна или топла вода. Ако го ставите јајцето во ладна вода за постепено да се загрева, процесот на готвење ќе трае подолго отколку ако го ставите во врела вода. Недостатоци на оваа стратегија се зголемените шанси за пукање и нерамномерно готвење кое доаѓа со високите температури, па затоа се препорачува да се намали температурата по половина минута за белките и жолчките да се варат полека и рамномерно.

Испирање на претходно варени јајца со ладна вода е уште еден трик што се користи за да се направи лушпата побрза и полесна за лупење. Овој трик навистина помага, особено ако користите лажица за малку да ја скршите лушпата бидејќи студената вода помага лушпата полесно да се одвои од јајцето.