Ако се јаде редовно, сардините можат да придонесат за подобрување на здравјето на целиот организам, бидејќи се полни со важни хранливи материи, велат од Американското здружение за срце и кардиоваскуларни болести.

Една порција сардина од околу 75 грама содржи 191 калории и е еден од најдобрите природни извори на есенцијални омега-3 масни киселини во светот.

Тие исто така содржат EPA и DHA, два вида есенцијални масни киселини кои телото ги користи за да го намали воспалението, што резултира со подобрување на здравјето, подобра функција на мозокот и помал ризик од хронични болести.

Истражувањата покажуваат дека јадењето храна како сардината која е богата со омега-3 масни киселини може да помогне во лекувањето на депресија и анксиозност.

Кој не може да јаде сардини?
Сепак, покрај многуте здравствени придобивки, сардините не се препорачуваат за секого. Пациентите кои страдаат од висок крвен притисок, гихт, камења во бубрезите треба да избегнуваат конзумирање. Конзервираните сардини содржат големи количини сол, што не се препорачува за лица со висок крвен притисок, пишува Нај Жена.

Луѓе со висок крвен притисок
Сардините содржат многу сол. Една лименка има околу една третина од дневната количина што му е потребна на телото, па ако имате висок крвен притисок, треба да го ограничите внесот. Доколку сакате да ја намалите количината на сол, јадете помала количина сардини.

Оние кои имаат проблем со гихт
Најдобрата диета за гихт е онаа која содржи ниска хемикалија која се разградува во урична киселина. Кога имате гихт, урична киселина се кристализира во зглобовите, предизвикувајќи болка. Масните риби, како што се сардините, имаат висока содржина на оваа хемикалија, па затоа треба да се избегнуваат.

Луѓе со камења во бубрезите
Истата урична киселина која предизвикува гихт може да доведе до камења во бубрезите, па затоа не се добар избор за оние кои се изложени на ризик за оваа состојба. Високата содржина на натриум во сардините може да го зголеми и калциумот во урината, уште еден фактор на ризик за камења во бубрезите.