Дури и ако имате доволно среќа никогаш да не бидете удрени меѓу нозете, постојат повеќе начини да ја почувствувате болката на овој, исклучително чувствителен дел од телото.

Всушност, „болката во тестисите е толку честа што веројатно сите мажи, во одреден момент од својот живот, доживеале ваков вид болка“, вели Јамин Брамбат, директор на клиниката ПУР во Шпанија, специјализирана за урологија и машка здравје.

Кога ќе ги повредите тестисите, веднаш може да помислите на рак на тестисите. Но, всушност, „повеќето случаи на рак на тестисите се безболни и во повеќето случаи се откриваат со чувство на грутка“, вели Брамбат.

Ако втората опција што ми паѓа на ум е сексуално пренослива болест, знајте дека најчесто во овие случаи ќе чувствувате болка при мокрење, а не точно во тестисите, иако е можна врска.

Значи, ако тоа не е рак или сексуално пренослива болест, зошто тестисите болат? Прочитајте тука пет можни хипотези.

Извртување на тестисите
Торзија на тестисите се јавува кога крвниот сад што го поврзува тестисот со телото се извртува и го запира протокот на крв до тестисот. Извртување може да се појави поради напорно вежбање, секс или дури и за време на спиењето. Покрај болка и оток, ќе забележите дека тестисот е во неприродна положба, а може да се појави и повраќање. Во одредени случаи, лекарите можат да ги одвртат тестисите, а понекогаш е потребно и оперативно решение.

Камен во бубрег, запек, хернија или проблеми со стомакот
Нервите што одат до долниот дел од телото (вклучително и тестисите) може да потекнуваат од желудникот, бубрезите и дигестивниот тракт. Ако имате запек, „отпадот“ што не се елиминира може да изврши притисок врз тие нерви.

Исто е ако имате камен во бубрег. Ако имате хернија или сте биле подложени на операција, нервите исто така може да отечат и да предизвикаат нова реакција во таа област.

Исто така се нарекува „насочена болка“, чија причина нема никаква врска со тестисите, но се чувствува во тој дел.

Болки во тестисите поради вазектомија
Болката што се јавува по вазектомија – хируршка процедура за контрола на раѓањето – е многу ретка, но може да се појави. Всушност, според она што беше објаснето во Американското здружение за урологија, хронична болка во тестисите се јавува кај само 1 или 2% од мажите кои се подложени на постапката.

Експертите не се сигурни која е причината, но може да има врска со оштетување на нервните структури.

Хидроцела
Кога гледате во анатомијата на тестисите, она што го гледате во основа се топчиња обесени во парови. „Јажињата“ на кои висат имаат крвни садови, нерви и ткива.

Исто така, има малку слободна течност околу тестисите. Кога вишокот течност се појавува во тестисот, може да се формира хидроцела.

„Самата хидроцела обично не е болна, но мажите можат да почувствуваат дека тестисите им се отечени“, велат на клиниката Мајо. Хидроцелата исчезнува сама по себе во рок од 6 месеци, главно. Во некои случаи, потребна е операција. Проверете кај вашиот лекар.

Варикоцела
Варикоцелата е проширена вена во тестисот. Помислете на овој проблем како црви на тестисите. Веројатно нема да предизвика толку болка како што предизвикува непријатност. Симптомите зависат од фазата на проблемот. Ако е во трета фаза, симптомите ќе бидат повидливи, а тестисите ќе изгледаат густи и неправилни. Ако е првата фаза, веројатно нема да ги забележите ниту симптомите. Во потешки фази, потребна е операција.