Научниците во Германија велат дека ја разјасниле причината за ретката појава на тромби, поврзани со АстраЗенеком и Џонсон и Џонсон, со вакцини против коронавирус и сметаат дека вакцините може да се променат за целосно да се заобиколи ваквата реакција, пишува Фајненшл тајмс.

Научниците, во студија што сè уште не е разгледана од експерти, велат дека вакцините против kovid-19, кои користат аденовирусни вектори, се испраќаат од т.н. шилест протеин во клеточната структура, каде што некои од „упатствата“ за правење коронавирусни протеини може погрешно да се протолкуваат.

Резултирачките протеини можат да предизвикаат згрутчување на крвта кај мал број пациенти, сугерираат германските научници.

Научниците од Универзитетот Гете во Франкфурт и на други места објасниле во својот труд дека вакцините со употреба на различна технологија позната како „mRNA“, како што е онаа што ја разви BioNTech со Pfizer, како и Modern, доставуваат генетски материјал само на „шипките“ протеини во течноста. Клетката, а не нејзиното јадро. “Сите вакцини базирани на mRNA треба да бидат безбедни производи”, се вели во студијата.

Трудот сугерира дека производителите на вакцини кои користат аденовирусни вектори може да го модифицираат резултатот на протеинот „скок“ за да избегнат негативни реакции на фузија и да ја зголемат безбедноста на овие фармацевтски производи.

Научниците и американските и европските медицински регулатори се обидуваат да откријат што предизвикува ретки, но потенцијално смртоносни згрутчувања на крвта придружени со ниски тромбоцити, па затоа некои земји ја суспендираа или ограничија употребата на вакцините АстраЗенека и Џонсон и Џонсон.

– Ние го поддржуваме континуираното истражување и проучување на оваа ретка појава, додека соработуваме со медицински експерти и глобални здравствени власти. Со нетрпение очекуваме да ги разгледаме и споделиме податоците веднаш штом ќе станат достапни, се вели во изјавата на Џонсон и Џонсон.