Жаклина Лазаревска: УНЕСКО ги препозна конкретните мерки што ги преземаме за заштита на светското наследство на Охридскиот регион
Vestiplus.mk
+МАКЕДОНИЈА

Жаклина Лазаревска: УНЕСКО ги препозна конкретните мерки што ги преземаме за заштита на светското наследство на Охридскиот регион

Прес-конференција на Жаклина Лазаревска, пратеничка на СДСМ:

Заложбите на парламентарното мнозинство, на Владата, на единиците на локалната самоуправа и на надлежните институции за заштита на светското наследство на Охридскиот регион, се препознаени и соодветно валоризирани.

Комитетот за светско наследство на УНЕСКО со консензус донесе одлука природното и културното наследство на нашиот Охридски Регион да не биде впишано на листата на светско наследство во опасност.

Со оваа одлука Комитетот го препозна и уважи напредокот на Република Северна Македонија во насока на зачувување на исклучителната универзална вредност на Охридскиот Регион.

Ова е признание за преземените конкретни мерки, за напредокот за зачувување на вредностите на Охридскиот Регион, но и силно и гласно предупредување дека сите мораме постојано да го штитиме охридското, македонското и светското наследство.

Ова не значи дека работата е завршена, пред нас сеуште се бројни предизвици но со максимална ангажираност и посветеност заеднички ќе ги надминеме.

Како што најави и Владата, во периодот што претстои, заедно со Албанија, ќе ја засилиме соработката и координацијата со Центарот за светско наследство и советодавните тела на УНЕСКО, како и со Европската Унија и другите стратешки партнери, со цел целосна имплементација на Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот Регион.

Северна Македонија продолжува со исполнување на препораките на УНЕСКО и одлуките на Комитетот за светско наследство во соработка со општинските власти во Охрид, Струга и Дебарца како и со граѓаните и надлежните институции.

СДСМ преку владата и инистуциите што ги предводи останува целосно посветена на заштита на Охридскиот регион, но и на унапредување на квалитетот на живот на сите граѓаните кои живеат во овој регион кој е препознаен и признат како светско наследство.

Можеби ќе ве интересира...

Пресврт на настаните: СОНК го продолжи штрајкот, а Владата со ССМ ќе креира нов договор

Vesti +

Ковачевски од Крива Паланка: Се изборивме македонскиот идентитет и јазик да бидат потврдени во ЕУ засекогаш

Vesti +

Објавени новите цени на горивата кои ќе важат од полноќ

Vesti +

„Го направив овој домашен спреј: Никогаш веќе нема да купам средство за чистење, ви се колнам!” (трик)

В+

34 санкции за прекршоци што ги прават пешаците на територија на СВР Битола

В+

144 санкционирани возачи во Скопје, 42 за брзо возење

Vesti +