Имаме искрени намери, можеме само да се надополнуваме. Покрај тоа, како обединет регион, многу повеќе ќе не почитуваат во Западна, Северна и Централна Европа, бидејќи заедно можеме да понудиме поголем обем на производство, да привлечеме повисоки стапки на туризам и да понудиме квалификувана работна сила, регионалната иницијатива „Отворен Балкан“ сега ни создава можности да направиме многу и сами да го подобриме квалитетот на животот на граѓаните, изјави премиерот на Северна Македонија Зоран Заев во ексклузивно интервју за ТВ Танјуг.

.- Фабриките што имаат интерес да инвестираат во Врање, можат да бидат успешни доколку привлечат работна сила од Куманово. Како што постојат фабрики како во Струга Магна од Канада, кои треба да привлечат кадри и работници од Албанија, оцени Заев.
 
Тој нагласи дека е неопходно да се подобрат реформските процеси, владеењето на правото, целокупната слобода, здравството, образованието и регионалната соработка, а целта е младите да останат во својата земја и ги наведе придобивките што се постигнати досега.
-Секој граѓанин на Србија, Албанија и Северна Македонија, кој заболел од корона, може бесплатно да се лекува во сите три земји.
Заев наведе дека се потпишани договори со кои се унапредија системите на институции, а на самитот во четвртокот, беше потпишан договор за заедничко дејствување и обединување на сите капацитети на системот за безбедност и заштита од катастрофи.
 
-Потпишавме и договор и меморандуми за признавање на работните дозволи и дозволи и меморандуми за забрзување на меѓусебните економски транзитни правци, со крајна цел да не чекаме на границите, камионите и граѓаните да поминуваат што е можно побрзо, кажа Заев.
 
Сите три земји, кажа премиерот, работат заедно и на создавање фонд што ќе ги мотивира актерите, режисерите и сценаристите да снимаат филмови, како тим, заедно.
 Ќе им се помогне и на хотелите, додаде Заев, и тие за возврат ќе примат околу 1.000 деца од сите три земји, на седум до десет дена на Копаоник, Златибор, Нови Сад, Охрид, Дојран, Драч, Саранда.
 
-Сето ова води до позитивни резултати. Сега сме заедно, ние кои треба да им служиме на граѓаните и економијата, изјави премиерот на Северна Македонија.
 Како што изјави, со истите размислувања зборува со претседателот на Србија, Александар Вучиќ и со премиерот на Албанија, Еди Рама.