Vestiplus.mk
+БИЗНИСМАКЕДОНИЈАТОП ВЕСТИ

Заев за Отворен Балкан: No stop, just go

„Конечна цел на поврзувањето на Западниот Балкан е да постигнеме ‘no stop, just go’, да нема воопшто застанување на границите помеѓу Србија, Северна, Македонија, Албанија, а се надеваме понатаму и пошироко“ рече премиерот Зоран Заев на Економскиот форум за регионална соработка во Скопје.

Како што кажа тој, со интегрирањето и поврзувањето на регионот ќе се обезбеди слободно движење на стоки, преку зајакната инфраструктура на граничните премини, со 24-часовно работно време на сите гранични служби и со проширување на зелените коридори меѓу нашите земји кон ЕУ.

„Да ги подготвиме сите владини политики за слободно движење на услуги, преку взаемно признавање на професионалните квалификации, воведување систем без дозволи за интер-компаниски трансфери во рамките на шесте земји од Западен Балкан, меѓусебно признавање квалификувани електронски потписи и други доверливи услуги“ кажа Заев.

Премиерот додаде дека преку овозможување мобилност на студенти, научници и истражувачи, меѓусебно признавање на професионалните квалификации и со проширување на туристичките понуди и врски во регионот ќе се прошири и слободното движење на луѓето.

„Дополнително да го олесниме слободното движење на капиталот, преку усогласување на пристапот кон регулаторната рамка на ЕУ за финансискиот пазар. За остварување на овие слободи, денеска како за почеток, ќе бидат потпишани еден договор и два меморандума за соработка“ кажа Заев.

Можеби ќе ве интересира...

Заев: Тргнуваме со нов систем, ја менуваме играта, секој грѓанин заслужува одговор

В+

Вицепремиерот Битиќи, министерот Милевски и амбасадорката Зутер Техада на промоција на електронскиот систем за рамномерен регионален развој sirera.mk – Креирана е современа и дигитална алатка за ефикасно следење и спроведување на политиките за рамномерен регионален развој

Vesti +

Вчера се аплицирани 13.037 вакцини

Vesti +

Почина 29 годишно лице од коронавирус и уште 3 лица – Нови 398 случаи на ковид

В+

Вчера се аплицирани 14.818 вакцини

Vesti +

Поскапуваат горивата

Vesti +