Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, ја коментираше епидемиолошката состојба во земјата и посочи дека „бројот расте“.

“Ќе имаме сериозно влошување во текот на летото,ни растат бројките. Сите наши бројки растат. Тие се добри, но растат, тоа е лошо. Се плашам од нови видови, затоа градиме болница во Нови Сад, рече Вучиќ за време на посетата на Специјалната болница за цереброваскуларни болести„ Свети Сава“ во Белград.

Тој посочи дека навреме се набавени лекови против коронавирус, како и потребната медицинска опрема.

„Секое зголемување (на бројки) ја убива земјата. Тоа ги убива економските капацитети, стапката на раст“, ​​изјави претседателот на Србија и посочи дека епидемиолозите ја вршат својата работа и ја следат ситуацијата.