Граѓаните кои закажале да се фотографираат со пасош по редовна постапка ќе мора да чекаат бидејќи за нив нема формулари, но има и за оние кои се подготвени да платат над 6.000 денари за издавање пасоши по итна постапка.

Значи, ако сакате да летате надвор од Македонија, има само еден начин да го извадите пасошот, а тоа е итна процедура.

Ако успеете да закажете термин, тогаш по сликата, пасошот ќе го добиете за 2 дена, за што ќе ви треба економична тура, прилично напнато чекање на шалтер за пасош за брза процедура, каде што во последните неколку дена треба да го предадеш пасошот.

Нема точен датум кога ќе пристигнат новите обрасци, но од МВР велат дека континуирано се прават напори од страна на производителот, добавувачот со поголема динамика и во поголем обем да ги достави обрасците.