Со оглед на изненадувачки брзото зголемување на нови инфекции со корона, на 22 јули следува ново „заострување на мерките“ во Австрија.

Ова го објавија попладнево австрискиот министер за здравство Волфганг Мукштајн и министерката за туризам Елизабет Костингер.

Ноќно угостителство

Од 22 јули, пристапот до ноќно угостителство е возможен само за вакцинирани лица и лица со тековен негативен резултат на PCR-тест (стар максимум 72 часа).

Зелен пас
Од 15 август сертификатот Зелен пас ќе се издава само по целосна имунизација. Сертификатот се издава од денот на втората вакцина. Прописите за луѓето кои биле вакцинирани со Џонсон и Џонсон, како и за оние кои се опоравиле или биле тестирани, остануваат непроменети.

Регистрација на контакт
Во угостителството и на настани, регистрацијата останува задолжителна до ново известување.

„Многу загрижувачко сценарио“
Поттик за заострување на мерките доаѓа од здравствениот сектор. За сегашното „многу загрижувачко сценарио“ веќе се дискутира. Здравствените власти тврдат дека неодамнешното зголемување на бројот на заразени е потценето. Ако ова продолжи, „ќе се најдеме во заканувачко сценарио во догледна иднина“.

Главните причини за зголемување на новите инфекции се отворање и олеснување на чекорите на 1 јули, како што се отворање ноќни клубови, доминација на делтата варијанта, која веќе треба да претставува околу 90 проценти од инфекциите и случаи поврзани со патувања.