Најновата студија покажа дека земањето популарен витамински додаток тројно го зголемува ризикот од смрт од коронавирус.

Студијата за здравствени податоци од Велика Британија покажа дека фолната киселина е поврзана со зголемен ризик од разболување и смрт од ковид-19.

Истражувањето откри загрижувачка поврзаност на фолната киселина со ризикот од корона вирусот.

Луѓето кои земале фолна киселина имале 1,5 пати поголеми шанси да заболат од Ковид и 2,6 пати поголема веројатност да умрат од корона вирус во споредба со контролната група.

Истражувачкиот тим анализираше голема група на пациенти запишани во голема биомедицинска база на податоци која содржи здравствени информации на половина милион луѓе.

– Истражувавме дали дијагнозата и смртта од Ковид-19 се поврзани со висока доза на фолна киселина – пет пати повисока од безбедната горна граница, која им се припишува на пациентите поради голем број медицински одобрени индикации. Откривме дека постои значителен ризик од инфекција и смрт од ковид-19 во групата третирана со фолна киселина – изјави Ралф Грин, експерт за витамини и угледен професор на Катедрата за патологија и лабораториска медицина.

Фолната киселина е синтетичка форма на витамин Б9, познат и како фолна киселина. Фолната киселина му помага на телото да создаде здрави црвени крвни зрнца и се наоѓа во одредени видови храна.

Фолната киселина е пропишана за различни состојби, вклучувајќи српеста анемија, високоризични бремености и епилептични напади.

Фолната киселина се користи и за намалување на некои несакани ефекти кај пациенти кои земаат метотрексат, лек кој се користи за лекување на неколку видови рак и некои автоимуни болести.

Истражувачите објаснуваат дека корона вирусот ја „киднапира“ фолната киселина на домаќинот за репликација на вирусот.

Авторите на студијата велат дека лекарите треба да бидат внимателни при прекумерното внесување на фолати и дека нивните резултати треба дополнително да се земат предвид.