За време на сезоната на вируси, ние често консумираме чаеви, а многумина немаат мерка во тоа.

Претпоставката на повеќето луѓе е дека чаевите се здрави и можат само да ни помогнат во борбата против вирусот. Сепак, многу е важно да се земе предвид како ја консумираме жалфијата.

Обичната жалфија (Salvia officinalis) ја содржи озлогласената хемикалија тујон, која, меѓу другото, се наоѓа во абсинтот.Токсичноста на тујонот е опширно проучувана. Невротоксичноста е главниот токсичен исход во акутните и хроничните студии. Тујонот може да биде отровен ако се внесува доволно. Оваа хемикалија може да предизвика напади и оштетување на црниот дроб и нервниот систем.

Најдобро би било чајот од жалфија да го користите исклучиво за плакнење на устата. Исто така, постојат тврдења дека токсичноста на тујонот може да се избегне ако жалфијата се готви повеќе од 15 минути. Меѓутоа, во овој случај, чајот ќе биде исклучително горчлив.

Жалфијата дефинитивно не треба да се вади од употреба. Здраво е за забите и усната шуплина. Ако наберете свежи листови жалфија и ги триете околу забите, непцата, ќе ги направите поздрави и поцврсти. Се препорачуваат и производи за коса на база на жалфија, бидејќи смируваат и даваат сјај.