Vestiplus.mk
Во тренд... МАКЕДОНИЈА

Влада: Знамето има специфична државна вредност, не треба да се става на лого за прослави

Владата смета дека знамето на Република Северна Македонија има специфична државна вредност и истото не треба да се става во логоа за прослави. Тоа треба да се користи издвоено, засебно, чисто, со јасно истакнување на настани и исклучиво онака како што е пропишано во законот.

Оваа реакција на Владата слелдува по коментарите на социјалните мрежи за логото за одбележување на 30 години од независноста на земјата. Како што информираат од владата на логото за јубилејот „30 години независност“ истакна ти се симболите со кои се потенцира 30-годишнината од независноста – Сонцето, уставното име, меѓународниот МК код и бројот 30.

„Логото не го содржи државното знаме, Сонцето кое е употребено во логото е различно од Сонцето од државното знаме“ реагираат од Владата.

Тие посочуваат дека покрај оваа и други Влади претходно за државни празници често користеле разни варијации на Сонцетото како симбол. Така и Сонцето кое е употребено во логото за 30 години независност е со поинакви и поголем број краци од Сонцето на државното знаме.Можеби ќе ве интересира...

18 годишно момче претепано од група пред трговски центар во Скопје

В+

Премиерот Ковачевски ја предводи владината делегација на Инвестицискиот Самит на ЕБОР за Западен Балкан во Лондон

В+

Републичкото здружение на децата бегалци „Т’га за југ“ со поддршка за Шилегов

Vesti +

Лидија Тасевска: Каматата веќе не смее да биде повисока од долгот, усвоени измените на Законот за облигациони односи

Vesti +

Состојба на патиштата

Vesti +

Заев: Нашиот мировен договор испрати силен сигнал до светот, дојдовме до решение кога сите тврдеа дека е невозможно

В+