Одличен рецепт, чиј вкус долго се памети.

Состојки:

600 гр бел грав

300 гр месо

1 лажица вегета

3 глави кромид

100 мл масло

Половина чаша вода

1 лажичка сол

2 лажици мелен црвен пипер

Подготовка:

Ставете го гравот во тенџере и покријте го со вода колку да го покрие гравот, па варете додека не зоврие. Кога ќе зоврие, процедете го гравот и таа прва вода секогаш се истура.

Потоа ставете го гравот во друго чисто тенџере, истурете исто толку вода и додадете 1 лажица зеленчук. Овој пат варете го гравот речиси додека не се свари, додека не омекне.

Во друг сад додадете ситно исечкани 3 главици кромид, лажичка сол, масло и половина чаша вода. Вака се динста додека не испари водата.

Кога водата ќе испари, намалете ја температурата, додадете две лажици мелен црвен пипер и на тивок оган пропржете го кромидот уште малку.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Кога ќе се свари гравот, процедете го за да остане водата во која се варел.

Потоа се додава кромидот со мелен црвен пипер кој претходно бил пропржен на шпорет и чаша вода во која се сварил гравот.

Измешајте сè. Гравот ставете го во керамички или огноотпорен сад дури да биде речиси полн, но не до врвот за да може полека да се вари во него.

Врз гравот наредете го ситно сечканото месо и ставете го во рерна да порумени. Можете да користите секое суво свинско месо. На пример, ребра, сланина, сув свински врат.

На гравот му треба најмалку еден час да се пече во рерна.

Се зависи од јачината на рерната и не треба да се покрива со фолија.