Рибјата чорба е најдобра кога во неа ќе се стават неколку видови риби.

Многумина велат дека подготовката на рибја чорба е вистинска уметност кога станува збор за готвење. Поголемиот дел од неа се готви само од глава од крап, но имајте на ум дека е многу поубаво и побогато ако го додадете месото од оваа, но и други видови риба. Тајната на добрата рибја чорба е да ја направите од неколку видови речни риби, барем три, а овој трик го користат многу врвни готвачи.

Состојки: 1 кг мешана риба, 6 главици кромид, 6 чешниња лук, 200 мл масло, 2 моркови, 1 лажица бибер, 1 пиперка, 200 мл варен домат, 200 мл бело вино, магдонос, целер, сол, бибер, лимон, ловоров лист.

Подготовка: Кромидот ситно сечкан заедно со морковот и целерот се пржи на масло и кога ќе биде готов се префрла во блендер и сето убаво се мати да се добие каша. Рибата прелијте ја со сок од половина лимон, посолете и ставете 3 ситно исечкани чешниња лук, па оставете ја да отстои половина час пред да ја готвите. Во подлабоко тенџере истурете ја кашата од блендерот и истурете половина од водата, додајте ги целерот, магдоносот, преостанатиот лук, сечканата пиперка, ловоровиот лист, магдоносот и биберот. Гответе сè додека не зоврие. Додадете ја рибата што сте ја исчистиле од коските и исечете ги на помали парчиња и варете околу еден час. На крај додадете ги сварените домати и виното. Повторно оставете да зоврие, а потоа обидете се и додадете уште бибер ако сакате супата да биде пожешка и бело вино, за да стане покисела. Гответе уште 15 минути, а на крајот додадете го сечканиот магдонос. По желба додадете повеќе сок од лимон за време на оброкот.