Vestiplus.mk
+ МАКЕДОНИЈА

Успешно извршена реплантација на Клиниката за пластична и реконструктивна хирургија

На Универзитетската клиника за пластична и реконструктивна хирургија успешно е направена реплантација на десна подлактица . Оваа комплексна интервенција беше изведена од тим на хирурзи и анестезиолози: Од Универзитетската клиника за пластична и реконструктивна хирургија:Доц.д-р Софија Пејкова, Д-р Бисера Николовска, Д-р Гордана Георгиева, Од Универзитетската клиника за кардиохиругија: Д-р Мишел Андов, Од Универзитетската клиника за трауматологија Д-р Игор Мерџановски, од Универзитетската клиника за анестезија реанимација и интензивно лекување Д-р Јасна Бушиноска. Исто така, тимот беше во постојана комуникација со Проф. Д-р Оскар Азман, пластичен хирург од Медицинскиот универзитет во Виена и визитинг професор на Медицински факултет од Скопје.

Реплантацијата на горен екстремитет е една од најкомплексните хируршки интервенции која вклучува остеосинтеза на коските, реваскуларизација-анастомиоза на артерии и на вени, реконструкција на нервите и на мускуло-тетивниот апарат и реконструкција на мекоткивната покривка .

Пациентот беше самоповреден со моторна пила, примен на Кл. За пластична хириргија во хеморагичен шок неколку часа по повредата. Веднаш по приемот се организираше тимот и се направи хируршката интервенција бидејки кај овој тип на операции има мал временски прозорец за интервенција (до 6 часа од повреда).

Пациентот го примивме со ампутирана десна рака а денес го испраќаме среќен и задоволен дома со две раце. Чуството кога пациентот ќе ти ја подаде раката да се збогувате е бесценето. Тимската работа и посветеноста на персоналот секогаш дава успешни резултати. Оваа соработка ќе ја продолжиме и понатаму.

Можеби ќе ве интересира...

СДСМ: Да не беа антикризните мерки граѓаните ќе плаќаа 1.500 денари повеќе за храна и 2.150 денари за струја

В+

Уште двајца ученици заболени со корона, за Филипче тоа е мал број на заболени

В+

199 сообраќајни прекршоци во Скопје, 44 за брзо возење, 18 без возачка дозвола

Vesti +

Вучиќ свика итна седница на Советот за безбедност

В+

Фрлиле шишиња со запалива течост врз казино – полицијата ги уапси

Vesti +

Притвор за две лицс од новиот случај на обвинителството за вчадимата фасада

В+