Унгарија побара од ЕК да покрене правна постапка против Бугарија поради неодамна воведениот данок на рускиот природен гас што минува низ нејзина територија.

Бугарија смета дека данокот, воведен во октомври, ќе ја намали привилегираната позиција на руската државна енергетска компанија Газпром во Југоисточна Европа и ќе го одврати руското влијание во регионот.

Во октомври Бугарија со декрет воведе данок од 10,76 долари за рускиот природен гас за 1.000 кубни метри руски природен гас испорачан преку територијата на таа земја преку гасоводот „Балкански тек“.

Тој данок го налути соседот на Бугарија Србија, како и Унгарија, која е членка на Европската унија и во голема мера зависи од рускиот гас, кој доаѓа главно преку Турција и Бугарија.

Во видеото на Фејсбук, унгарскиот министер за европски прашања Јанош Бока рече дека испратил писмо до Европската комисија барајќи од неа да покрене постапка за прекршување против Бугарија, првиот потенцијален чекор што ЕУ може да го искористи за да обезбеди дека земјите-членки се придржуваат до нејзините закони.

Бока рече дека Бугарија го воведе данокот без претходна консултација со Унгарија и дека тој верува дека мерката е кршење на царинските и трговските прописи на ЕУ.

„Бугарскиот енергетски данок сериозно ја загрозува енергетската безбедност на Унгарија и на целиот регион“, рече Бока, додавајќи дека Унгарија е подготвена да го покрене ова прашање пред највисокиот суд на ЕУ пред крајот на годината, доколку Комисијата не ја започне постапката во врска со прекршувањата. на прописите.

Повеќето земји во Европа во голема мера најдоа алтернативи за рускиот гас откако Москва ја започна својата инвазија на Украина во февруари 2022 година. Но, Унгарија лобираше во Москва да обезбеди поповолни аранжмани за гас во 21 месец од почетокот на војната, според АП.

Во Бугарија, испораките од Гаспром беа прекинати набргу по почетокот на руската инвазија на Украина, но Бугарија дозволи користење на гасоводот Турски тек што минува низ нејзината територија за снабдување на Србија и Унгарија, според АП, двете најпроруски „Владите во Европа.

Данокот, кој воведува такса од десет евра за мегават-час за пренос на руски гас, беше разговарано во ЕУ во октомври, но не беше донесена одлука дали е соодветно.

Бугарската влада најави дека не очекува данокот да ги зголеми цените во Унгарија и Србија, туку да го намали профитот на Гаспром.

The post Унгарија бара од ЕУ да преземе мерки против бугарскиот транзитен данок на рускиот гас appeared first on BiznisPRO.

Извор: biznispro.com