Високиот функционер на СЗО, Брус Ајлвард, рече дека поради фактот што сиромашните земји не добиваат доволно вакцини, КОВИД-19 би можел да се продолжи до 2022 година.

Пандемијата на коронавирус ќе продолжи во текот на 2022 година поради ниската стапка на имунизација во сиромашните земји, предупреди Светската здравствена организација (СЗО).

Ајлворд апелираше до богатите земји да се откажат од своите места во редот за вакцини, така што фармацевтските компании наместо тоа ќе им дадат приоритет на земјите со најниски приходи.

„Можам да ви кажам дека не сме на вистинскиот пат. Ова навистина треба да го забрзаме или знаете што? Оваа пандемија ќе трае една година подолго отколку што е потребно “, предупреди Ајлвард.

Невладините организации тврдат дека само една од седумте дози што ги ветуваат фармацевтските компании и богатите земји всушност пристигнува на нивните дестинации во посиромашните земји.

Помалку од пет проценти од африканското население е вакцинирано против коронавирус, во споредба со 40 проценти на повеќето други континенти.