Луѓето кои се заразуваат со ковид -19 по втор пат, најверојатно ќе имаат помалку вирусни патогени во себе, што значи дека ќе имаат и поблаги симптоми, покажа научно истражување направено во Англија.

Од 19.470 луѓе кои настрадале од ковид, 195 потврдени добиле повторно инфекции, според Канцеларијата за национална статистика (ОНС), која го спроведе истражувањето.

Од оние кои се повторно заразени, 48 имале поголема количина на патогени, објави Скај њуз.

Анализите, исто така, покажаа дека 99 проценти од позитивните, посериозни случаи откриени во јули се поврзани со видот на делта, во споредба со 92 проценти во јуни и 46 проценти во мај.

Се наведува дека луѓето кои имаат „посилен позитивен тест“ имаат поголема количина на патогени и имаат поголема веројатност да имаат „класични“ симптоми, како што се кашлица, гадење и главоболки, а не само губење на чувството за мирис и вкус или гастроинтестинален тракт, како и проблеми, како што се болки во стомакот, дијареа и повраќање.

Истражувањето исто така откри дека еден од четворица млади луѓе кои се позитивни на ковид, повеќе не ги почитуваат правилата за самоизолација.