Постои одличен трик за полесно лупење пиперки од ајвар. Ако сакате да ги излупите печените пиперки, ставете ги во вреќа и врзете ги.

Оставете ги да отстојат некое време, па лушпата сама ќе се дели и лупењето ќе оди побрзо.

Еве го рецептпт за ајвар стар со децении, пренесен од генерација на генерација.

Состојки:

10 килограми црвен пипер; 3 големи патлиџани; 5 децилитри масло; сол по желба; 1 лажица шеќер.

Подготовка:

Печете ги пиперките во тенџере или рерна. Веднаш по печењето, ставете ги во пластични кеси неколку минути за да омекнат и да го олеснат лупењето. Кога малку ќе се изладат, излупете ја секоја пиперка, ставете ја во голема цедалка или мрежеста кеса што ќе ја закачите за да се исцедат (најмалку 3 часа). Печете ги модрите патлиџани исто како и пиперките, па чувајте ги кратко во вреќи, потоа излупете ги и оставете да се исцедат. Потоа сомелете ги рачно исецканите пиперки и модрите патлиџани, а потоа префрлете ги во голем сад и ставете на тивок оган. Мешајте постојано за време на готвењето и постепено додавајте 1 децилитар масло на секои 20 минути. Мешајте постојано, бидејќи маслото не треба да излезе на површината. Најлесен начин да проверите дали ајварот е подготвен е ако одите со дрвена лажица на дното од тенџерето, по што треба да направите патека од лажицата, односно да го видите дното на тенџерето.

На крајот, т.е. во последните 20 минути од готвењето, додадете сол и шеќер. Во меѓувреме, додека го правите ајварот, треба да подготвите тегли. Загрејте ги на 50 степени и истурете го ајварот додека е уште топло. Ставете малку масло во секоја наполнета тегла и покријте со капак, потоа оставете ги во кутија и покријте ги со крпа.

Оставете ги да се изладат постепено 24 часа, потоа ставете ги на ладно, темно место.