Vestiplus.mk
Во тренд...МАКЕДОНИЈА

Сонцето, меѓународниот МК код и уставното име раскажуваат за нашата државност

На традиционалната, историски заснована, национална, црвена основа, обединети се симболите со кои се потенцира 30 годишнината од независноста, велат од Владата по бројните реакции за логото за јубилејот “30 години независност” е составено од повеќе елементи. 

– Сонцето, уставното име, меѓународниот МК код и бројот 30 раскажуваат за нашата државност. 

Логото не го содржи државното знаме. Сонцето кое е употребено во логото е различно од сонцето од државното знаме. Користењето на државното знаме е јасно уредено со Закон, се вели во соопштениетонсо појаснување дека  автор на логото е тимот графички дизајнери при Секторот за односи со јавноста во Владата.

Според реакцијата и оваа, и други влади, за државни празници низ годините наназад, често користеле разни варијации на сонцето како симбол кој зборува за државноста и за националноста на нашата земја.

– Владата смета дека знамето на Република Северна Македонија има специфична државна вредност и дека истото не треба да се става во логоа за прослави туку истото треба да се користи издвоено, засебно, чисто, со јасно истакнување на настани и исклучиво онака како што е пропишано со Законот за употреба на грбот, химната и знамето. Затоа, сонцето употребено во логото за 30-години независност е со поинакви и поголем број краци од сонцето од државното знаме, се вели во реакцијата.

Можеби ќе ве интересира...

Јакимовски прво ќе седне на обвинителна клупа, потоа во градоначалничката фотелја

В+

Ковачевски: Со 1,2 милијарди евра финансиска поддршка заштитивме над 60.000 работни места

В+

Герасимовски: Во недела барам поддршка од граѓаните за зелен и чист Центар паркинзи и хумана урбанизација

В+

Заврши владината седница – донесени серија важни одлуки поврзани со топлотниот бран, ковид…

В+

Митрески: Aнтифашизмот мора да важи и за политичките партии, ВМРО-ДПМНЕ да не молчи за законот од СДСМ

Vesti +

Генералниот секретар Николовски во Охрид: СДСМ постојано се менува на подобро, СДСМ води на сите анкети затоа што граѓаните го препознаваат нашиот одговорен и чесен пристап

Vesti +