Следува поскапување на горивата за 3,5 денари
Vestiplus.mk
+БИЗНИСТОП ВЕСТИ

Следува поскапување на горивата за 3,5 денари

Владата на Република Северна Македонија на денешната 82 седница го утврди текстот на Предлог-законот за изменување на законот за животна средина.

Со предложените измени се предвидува зголемување на еколошката такса, односно се предлага зголемување на давачката за увоз на нафтените деривати во земјата за 3,5 денари за моторен бензин со содржина на олово повисока од 0,013 г/л и за авионски бензин, гориво за дизел мотори, екстра лесно масло за горење и масло за горење М1, М2 (мазут), како и зголемување од 3,1 денар за моторниот безоловен бензин со содржина на олово до 0,013г/л како помалку загадувачки нафтен дериват во однос на останатите предвидени деривати.

Основната цел поради која се предлагаат овие измени и дополнувања се доуредување на делот за финансирање во животната средина, доследна примена на начелото „загадувачот плаќа“ и прибирање на потребните средства за преземање на мерки и активности за заштита и унапредување на животната средина.

Можеби ќе ве интересира...

НУРЕДИНИ: Започнува со градба фекалниот колектор и фекалната и атмосферската канализација за Урбан блок 21 во Гостивар

Vesti +

Пандемијата пламна, се рушат рекорди – Нови 1725 новозаразени, двајца починати

Vesti +

Ковачевски: Успеавме, просечната плата надмина 30.000 денари

В+

Пукал во луѓе во Скопје, за среќа нема повредени

Vesti +

Трагедија: Мртва скопјанка пронајдена во канал во Стајковци, познат идентитетот

Vesti +

Оставка поднесе и заменик министерот за здравство

В+