Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, во последните 24 часа се направени 2.357 тестирања, а регистрирани се 171 случај со Ковид-19.

Вкупниот број ковид-дијагностицирани лица во земјава од почетокот на епидемијата изнесува 154.222, бројот на оздравени пациенти е 138.779, на починати е 5.135, а бројот на активни случаи изнесува 10.308.

Скопје од почетокот на пандемијата е најголемо жариште на вирусот.

Во моментов Најмалку заразени има во Македонски Брод, Кратово, Пехчево Демир Капија и Валандово.

Во Дојран во моментов нема ниту еден активен случај.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68039, активни 4785

Куманово 8735, активни 844

Прилеп 8249, активни 379

Тетово 7174, активни 423

Битола 6238, активни 642

Велес 5451, активни 353

Гостивар 5148, активни 266

Кавадарци 5139, активни 207

Охрид 4967, активни 374

Штип 4943, активни 219

Струмица 4083, активни 180

Струга 2965, активни 126

Кочани 2763, активни 136

Кичево 2521, активни 224

Гевгелија 2186, активни 156

Неготино 2175, активни 128

Свети Николе 1515, активни 92

Ресен 1228, активни 178

Крива Паланка 1216, активни 37

Радовиш 1123, активни 88

Берово 1025, активни 25

Делчево 961, активни 67

Дебар 935, активни 18

Виница 866, активни 115

Пробиштип 784, активни 20

Валандово 664, активни 16

Богданци 493, активни 33

Крушево 491, активни 72

Демир Капија 396, активни 15

Демир Хисар 395, активни 53

Кратово 360, активни 8

Македонски Брод 356, активни 1

Пехчево 265, активни 10

Македонска Каменица 241, активни 18

Дојран 132, активни 0.