Се чини дека не постои универзален рецепт за подготовка на тестенини и дека секој има одредени навики при подготовка на овој специјалитет. Сепак, некои митови опстојуваат со векови, а денес ги земаме здраво за готово, но тие, сепак, многу влијаат на конечниот вкус на тестенините и јадењата воопшто.

Еве што велат готвачите за тоа – што е вистина, а што не кога станува збор за готвење тестенини.

Дали додавањето масло во врела вода спречува лепење?

Неточно. Маслото може да спречи пенење на водата, но нема да спречи лепење на тестенините. За да ги одделите макароните или шпагетите, проверете дали водата брзо врие, повремено промешајте ги тестенините додека се варат и измешајте ги со сосот веднаш откако ќе ги процедите.

Дали треба да ги измиете тестенините откако ќе ги процедите?

Неточно. Сакате вашите тестенини да бидат малку скробни (односно лепливи и вкусни), така што сосот останува залепен за секоја тестенина и ефикасно ја премачкува. Со плакнење ќе оставите помалку вкусни тестенини и водена текстура.

Дали секогаш треба да се става сол во топлата вода?

Точно. Тестенините ќе бидат благи ако се готват без сол. Додадете најмалку 1 лажица за килограм тестенини во врела вода.