Убодот од стршлен е многу болен, но во повеќето случаи не е фатален како што мислат некои. Претежно сето тоа завршува со благ оток кој трае неколку дена.

Сепак, убодот од стршлен понекогаш може да предизвика анафилактичен шок, односно алергиски реакции на отровот, а потоа целата работа е многу поопасна.

Во секој случај, најдобро е да се избегнуваат авантури во природа на места каде што има стршлени. Ако се занимавате со градинарство, бидете внимателни и заштитете ги изложените делови од телото. Ако се појави убод, веднаш отстранете го убодот и ставете ладна облога.

Убод од стршлен – симптоми и реакции

Убодот од стршлен главно предизвикува оток, црвенило и чешање на оштетениот дел од кожата. Мал убод може да помине за половина час или еден час, но ако некое лице е особено чувствително на неговиот отров, целата рака, нога или друг дел од телото каде што се наоѓа убодот може да отече.

За да спречите ширење на токсините во телото, држете го прободениот дел од телото подигнат во однос на трупот.

Ако убодот остане во кожата, обидете се да го истиснете со рамен нож. Не користете пинцети затоа што обично само го стиснува отровот во телото, а убодот останува подлабоко во кожата.

Убодите во областа на грлото и вратот се особено опасни бидејќи отокот може да предизвика отежнато дишење или дури и задушување, поради што е потребно итно да се однесе повреденото лице на лекар.

Убодите од отровни инсекти како стршлени се особено опасни за луѓето склони кон алергиски реакции. Тие можат да паднат во анафилактичен шок.

Убод од стршлен може да доведе до анафилактичен шок што доаѓа од повеќе причини:

Бидејќи некое лице е алергично на каснување од инсект, бидејќи убодот е на незгодно место каде отокот предизвикува задушување, ако некое лице веќе било каснато од стршлен или оса во последните неколку недели, имунолошкиот систем стана преосетлив на алергенот и анафилактички реакции на организмот.

Треба да се нагласи дека во случај на анафилактичен шок, веднаш треба да се повика брза помош за да се спроведе анти-шок терапија. Оваа терапија може да ја прават само професионалци кои со следење на симптомите ги утврдуваат дозите на адреналин, антихистаминици и кортикостероиди, со цел да се неутрализира алергиската реакција.

Во случај некое лице да биде во смртна опасност, а во тој момент нема лекар што ќе му помогне, алергиската реакција може да се олесни со инјекција на адреналин што е подготвена однапред. Затоа, ако сте изложени на опасност од каснување од стршлен, а особено ако сте алергични на каснување од инсекти, треба да имате една ваква инјекција или антихистаминска таблета за секој случај, и за сето тоа, прво консултирајте се со доктор.

Убод од стршлен – што да преземете?

Во случај да нема алергиска реакција, туку само обичен оток, местото на убод треба да се третира со ладни облоги. За оваа намена можете да користите ладен предмет како метална лажица.

Меѓутоа, во некои случаи, алергиската реакција може да се одложи за 8-10 часа, па затоа сепак е најдобро да се консултирате со лекар, особено ако веќе ве каснал некој инсект во последните неколку недели.

Добар совет за убод на стршлени и други инсекти

Еден искусен пчелар вели дека отокот и болката предизвикана од каснување од пчела, оса или стршлен, исто така, може да се ослободат со таблета аспирин или андол. Неопходно е да се стопи една таблета и да се стави на местото на убодот, да се држи една минута, а потоа да се отстрани. Ова треба да се направи веднаш по убодот и така ќе го намалите отокот и ќе ја ублажите болката и чешањето.

Ако ве искаса стршлен или некој друг инсект, не паничете. Во случај на алергиска реакција, важно е веднаш да посетите лекар.