Меленото месо е неизбежен дел од секојдневните оброци што ги подготвуваме. Искористете го максимумот, но избегнете неколку грешки.

1. Не замрзнувајте месо во оригиналното пакување
Пакувањето од продавницата е премногу тенка за да го заштити месото од екстремно ниски температури. Наместо тоа, завиткајте го месото во алуминиумска фолија и дури потоа ставете го во подебела пластична кеса и оставете го во замрзнувач.

2. Не го одмрзнувајте во микробранова печка
Микробрановата печка ќе започне со готвење на површинскиот слој од мелено месо и ќе се зацврсти пред масата целосно да се одмрзне. Не правете го тоа, туку одмрзнете го месото на природен начин.

3. Не додавајте го во ладна тава
Maximumе постигнете максимален вкус и карамелизација на месото ако го ставите одмрзнатото месо во врела тава во која сте додале лажица масло или путер. Не ставајте го во ладна тава бидејќи ќе се залепи за дното и ќе добие незабележителна сива боја.

4. Исцедете вишок вода
Меленото месо ослободува вишок вода за време на динстањето, кое испарува поради долготрајна термичка обработка. Оваа вода можете да ја исцедите за време на готвењето, особено ако го следите рецептот и се грижите за тоа колку течност треба да додадете за да подготвите одреден сос или јадење, пишува Кухарица.

5. Не плакнете го пред или после готвењето
Исплакнувањето на месото пред готвењето не ги отстранува бактериите од неговата површина, додека плакнењето по термичка обработка го отстранува целиот вкус.