Успеа протестот на грчката заедница во Австралија против рекламата за „историска Македонија“.

Телевизиската реклама што ја претставуваше Северна Македонија како „историска Македонија“ конечно е повлечена, откако предизвика бура кај грчко-австралиската заедница, објавува Neos Cosmos.

Ова доаѓа како резултат на писмото кое го испратил член на грчката заедница до Асоцијацијата на австралиската туристичка индустрија.

Станува збор за Сотирис Костулиас, кој беше еден од многуте кои протестираа против огласот за претставување на нашата држава како „Македонија“.

Како што пренесува Неос Космос, во одговорот што го добил Костулиас, стои:

„Почитуван г-дине Костулиас, ја цениме загриженоста на клиентите во врска со нашата неодамнешна ТВ реклама за турнејата 2for1 на Балканот.

Сакаме да ве увериме дека референцата „Македонија“ наместо точниот термин „Северна Македонија“ не беше намерна и веднаш беше поправена на нашата веб-страница штом ни беше привлечено вниманието.

Иако ажурирањето на веб-локацијата беше брзо, не знаеме дека процесот за ТВ реклами може да потрае малку подолго.

Сакаме да ве информираме дека предметната ТВ реклама е отстранета од неделата на 4 март, заради решавање на неусогласеноста.

TripADeal искрено се извинува за каква било конфузија или загриженост што може да ја предизвика нашата заедница.

Ние многу ги цениме вашите повратни информации и ве уверуваме дека сме посветени на одржување на точноста и интегритетот во сите наши комуникации.

Ви благодариме за разбирањето. Бидејќи проблемот сега е поправен, не се потребни дополнителни активности.

Асоцијација на австралиската туристичка индустрија“.