Кромидот содржи витамини и минерали, фолна киселина, железо, диетални влакна и хранливи материи. Благодарение на неговиот уникатен состав, го намалува воспалението во телото и го зајакнува имунитетот. Лекарите го препорачуваат за исхрана на луѓе со многу болести.

„Покрај тоа што содржи витамини и минерали, на пример, витамин Ц, витамини Б, влакна, содржи флавоноиди, кои дејствуваат како антиоксиданси, ги намалуваат воспалителните процеси во телото. Тие најчесто влијаат на кардиоваскуларните процеси, дијабетес и онколошки заболувања. Исто така, кромидот има позитивно влијание врз имунитетот “, изјави за Спутник Наталија Нефедова, нутриционист и член на Здружението на нутриционисти од Канада.

Таа, исто така, наведува дека кромидот, исто така, помага да се намали внесот на сол во телото.

Без оглед на се’, лукот не треба да се користи како лек што се конзумира само кога некое лице е болно. Треба да се јаде редовно за да има превентивен ефект во борбата против болестите, смета нутриционистот.

„Единствениот проблем е лошиот здив, но не од устата, туку од кожата, бидејќи мирисот на кромид се излачува преку порите“, објасни Нефедова.

Сепак, некои луѓе не можат да го сварат кромидот.

„Кромидот треба да се конзумира во ограничена мерка ако имате чувствителен стомак, ако страдате од гастритис или имате киселина. Меѓутоа, тоа не значи дека воопшто не треба да го јадете, туку е неопходно да внесете количини кромид што му се угодни на вашето тело “, рече Нефедова.

За да може кромидот да остане свеж и да не ги загуби своите корисни својства, потребно е да го чувате во фрижидер и да ги одделите главите на кромидот едни од други, заклучува нутриционистот.