Vestiplus.mk
МАКЕДОНИЈА

Република Северна Македонија доби статус на земја слободна од болеста чума кај мали преживари

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) доби официјално известување од Светската организација за здравствена заштита на животните – ОИЕ дека Република Северна Македонија (РСМ) го доби статусот на земја слободна од болеста чума кај малите преживари(овци и кози), со што го исполнивме условот земјава од страна на Европската Комисија да биде одобрена за извоз, не само на месо од овци и кози, туку и на живи животни и нивни производи.

-Добивањето на сертификатот за слободна земја од оваа болест, согласно препораките од Научната комисија за болести кај животните и Светското собрание на делегати на ОИЕ, за Република Северна Македонија претставува основа за полесен пристап до меѓународните и отворање на нови пазари, но и мотив за уште поголемо унапредување на овчарството и козарството во земјава – соопштува Николче Бабовски, директор на Агенција за храна и ветеринарство. За добивање на статусот на РСМ слободна земја од болеста чума кај мали преживари, Агенцијата за храна и ветеринарство до ОИЕ минатата година достави апликација и досие во кое детално беше наведена состојбата со болеста во земјава, постоечките контролни системи и поставеноста на ветеринарната служба, надзорот и други податоци релевантни за добивањена овој статус. Болеста чума кај малите преживари, додава тој, не е опасна за луѓето, но причинува големи економски загуби кај овците и козите.

-Болеста задолжително се пријавува во OИЕ и затоа и покрај добивањето на статутот слободна земја од болеста чума кај малите преживари, Агенцијатаза храна и ветеринарство има обврска за задолжително информирање на ОИЕ за тековната и за евентуална промена на епидемиолошката состојба со болеста чума кај малите преживари – заклучува Бабовски.

Можеби ќе ве интересира...

119 санкции за возење под дејство на алкохол

В+

Милошоски да си даде оставка од позицијата пратеник, тој е најмалку повикан да зборува за националните интереси – бара СДСМ

В+

Герасимовски: Џабе ВМРО-ДПМНЕ се крие зад маските на независни кандидати, центарци препознаваат

В+

РСБСП: Возете велосипед! Бидете внимателни и одговорни велосипедисти!

Vesti +

24 санкции за прекршоци што ги прават пешаците на територија на СВР Битола

Vesti +

Преку заеднички акции – Mozzart го поддржа здружението Крводарител

В+