РЕКЛАМИ ИЗЛЕГУВААТ И "ОД ФРИЖИДЕР" ЗА БРЗ КЕШ НА ЗАЕМ: Граѓаните бараат спас од вртлогот во кој влегуваат преку брзите кредити - Ќе им помогне ли државата?
Vestiplus.mk
БИЗНИСТОП ВЕСТИ

РЕКЛАМИ ИЗЛЕГУВААТ И “ОД ФРИЖИДЕР” ЗА БРЗ КЕШ НА ЗАЕМ: Граѓаните бараат спас од вртлогот во кој влегуваат преку брзите кредити – Ќе им помогне ли државата?

Зпочнат е процесот на промена на законите за ограничување на максималната камата која може да се примени и таа не смее да биде повисока од долгот, пишува Centar.mk.

Оваа промена на законите е резултат на загриженоста на граѓаните поради бројните случаи на презадолженост предизвикани од високите камати, провизии и казни поврзани со брзите кредити.

Владеачката партија реагираше на оваа загриженост и најави дека промените во законите за облигациите и извршувањето ќе се однесуваат и на услугите на финансиските друштва, вклучувајќи ги компаниите кои нудат брзи кредити.

Од владејачката партија објаснуваат дека овие промени ќе ја контролата на државата врз работата на финансиските друштва и наплатата на трошоци, но казнената камата е регулирана со Законот за облигациите, па затоа промените ќе влијаат и на Законот за финансиските друштва и односите меѓу финансиските друштва и корисниците на финансиски услуги, пишува Centar.mk.

Социјалните мрежи се полни со примери на случаи каде граѓани се презадолжени и ги губат своите имоти поради земање на дополнителни кредити за покривање на претходните. Многумина наши сограѓани се влечат во вртлог на презадолженост што станува вистинска опасност.

Целата анализа на Centar.mk.

Можеби ќе ве интересира...

Србите нашле начин како да заштедат на PCR тест на пат кон Грција: Доаѓаат во Македонија за поевтин тест

Vesti +

ДИК ги објави конечните резултати од вториот изборен круг

В+

АЛКАЛОИД со раст на консолидираните продажби од 16 %, инвестиции од 13,7 милиони евра и со 161 нови вработувања во земјава во периодот јануари – септември 2022 г.

Vesti +

Герасимовски: Ќе ги донесеме сите ДУП-ови за да го заштитиме јавниот простор

В+

СДСМ: Скопје под вода, а локалната власт од ВМРО-ДПМНЕ никаде ја немаше

Vesti +

(ФОТО) Шилегов дојде на пазар во Тафталиџе, а продавачот Амир му подготви несекојдневно изненадување

В+