Се бараат повеќе од сто мајстори на пица, повеќето од нив на Јадранот, а работодавците безмилосно се борат сами со другите за да се осигураат дека ќе дојдат кај нив.

И додека многумина се жалат на ниски плати и лоши услови, пица мајсторите буквално можат да изберат каде ќе работат бидејќи тоа е професија која работодавците се обидуваат да ја привлечат и да понудат подобри услови за да обезбедат работниците да останат.

Еден од нив е пица мајсторот Тео Супина, кој пред еден месец почна да работи во друга пицерија поради подобрите услови за работа.

– Често работиме без слободен ден, двојна смена, а овде не е така, па затоа дојдов – изјавил за РТЛ, пренесува Вечерњи лист.

– Тешко дека можеш да најдеш пица мајстор преку огласи. Низ сплет на околности, преку пријатели, познаници, преку некој слушаш дека е незадоволен, дека сака различни услови, потоа ги слушаш нивните проблеми и што би сакале, па се прилагодуваш и се обидуваш да го внесеш – објаснува. сопственик на пицерија.

– Пред некој ден ме контактираше пријател за да побара пица мајстори во ресторан. Тој вели дека платата е 2.500 евра, но работи девет часа без слободен ден – рекол друг пица мајстор.