Проверете ги сметките: Сите работници мора да добијат К-15, еве колку ќе изнесува и еве колкави се казните доколку не ви биде исплатен регресот за одмор!
Vestiplus.mk
+БИЗНИС

Проверете ги сметките: Сите работници мора да добијат К-15, еве колку ќе изнесува и еве колкави се казните доколку не ви биде исплатен регресот за одмор!

Законот за работни односи предвидува право на регрес за годишен одмор за сите вработени лица кои имаат остварено најмалку шест месеци непрекинат работен стаж кај работодавачот во тековната година, без разлика дали вработениот е пријавен во компанијата на неопределено или определено време.

Регресот за годишен одмор е поврзан со правото на користење на годишен одмор на работникот.

Доколку работникот е пријавен на пола работно време (20 часа неделно), му следуваат најмалку 10 работни дена годиешн одмор (член 48, став 4 од Законот за работни односи) и исплата на половина износ од утврдениот регрес.

Во случај кога работникот е пријавен на цело работно време (40 часа неделно), му следуваат најмалку 20 работни дена гоидшен одмор, односно најмногу 26 работни дена (член 137, став 1 и став 2) и исплата на целиот износ за регрес.

Регресот за годишен одмор се исплаќа до крајот на работната година (31.12), а неговиот минимален износ треба да изнесува најмалку 40 проценти од просечната нето плата по вработен исплатена во последните три месеци. Оваа година таа сума треба да биде 12.740 денари.

За работодавците кои нема да им исплатат регрес за годишен одмор на своите вработени, законот предвидува казна до 4.000 евра, од кои од 2.000 до 3.000 евра за компанијата и од 500 до 1.000 евра за одговорното лице во неа.

Можеби ќе ве интересира...

Маричиќ: Иднината на регионот е во Европската Унија

В+

191 сообраќајни прекршоци во Скопје

Vesti +

Филипче: Награда за сите медицински работници кои работат со пациенти со коронавирус

В+

Илиевски на дебата на ТВ Плус: Отворена Општина за сите, младите да се вработуваат во приватниот сектор за повисоки плати

В+

Ковачевски во „Актива”: Домашните компании со владина поддршка инвестираат и вработуваат, кризата е и можност за економски раст и развој

Vesti +

Излета камион, има повредени – Тешка сообраќајка кај Гевгелија

Vesti +