Еврото падна на најниско ниво во однос на швајцарскиот франк во повеќе од осум години, бидејќи играчите на пазарот очекуваат Европската централна банка (ЕЦБ) брзо да ги намали каматните стапки по налудничавите коментари на нејзините официјални лица и поповолните економски податоци.

Еврото падна на 0,9404 франци, што е најниско ниво откако швајцарската народна банка ја прекина политиката на примена на минималниот курс во јануари 2015 година. Банката која новата одлука за каматната стапка треба да ја објави на 14 декември, се уште не одговорила на барањето за коментар.

Аналитичарите очекуваат каматната стапка на франкот да се задржи на 1,75 отсто по состаноците на раководството на банката следната недела.

Зајакнувањето на франкот може да ја принуди NBŠ да размисли за продолжување на интервенциите на девизниот пазар за да го ослабне франкот како безбедно засолниште. Покрај тоа, претерано високиот девизен курс ги прави швајцарските стоки и услуги поскапи во странство.

Извор: BiznisPRO.com