Бодибилдер кој бил роден со еден бубрег починал на само 34 години додека чекал трансплантација.

Кристијан Ен чекаше повеќе од една година на лекување откако рутинскиот тест на крвта покажа дека неговото здравје брзо се влошува.

Бразилскиот инфлуенсер беше ставен на листа на чекање за трансплантација пред два месеци, но пред него беа уште 69 луѓе. Потоа итно бил пренесен во болница на 20-ти јануари кога му се влошила состојбата. Тој почина во понеделникот додека го чекаше својот нов орган.

-Кристијан, кој работел како личен тренер, од раѓање имал само еден бубрег, но никогаш претходно не му правел проблеми, вели неговата девојка Вана Теикеира.

Меѓутоа, во 2022 година, на тренерот по бодибилдинг, чие вистинско име е Ханс Кристијан Дајк Анес, му е кажано дека неговиот единствен бубрег не работи правилно. Лекарите откриле дека неговата крв има високо ниво на креатинин и уреа, што укажува на проблеми со бубрезите.

Не сакал никому да каже. Тој одбил да се лекува.

Една година по добивањето на резултатите, Анес му ги објаснил здравствените проблеми на својот тренер кој го убедил да побара лекарска помош. Сепак, лошата функција на бубрегот предизвика големи компликации и неговата состојба отиде во надолна линија.