Предлог за вкусна вечера со комбинација од пилешко и компири. Зачините за преливот се посебна приказна и му даваат на јадењето неодолив вкус.

Рецепт за пилешко со компири

Состојки:

3 парчиња пилешки гради

1 кромид

4 компири

сол, бибер, миризлива пиперка

маслиново масло

200 мл павлака за готвење

2 јајца

120 грама кашкавал

1 лажичка провансалски зачин, 1 лажичка кари

1 домат

Подготовка:

Во тава истурете маслиново масло, потоа додадете сецкан кромид, а потоа компирите исечени на прстени. Додадете сол и бибер.

Исечкајте го пилешкото месо на коцки и додадете сол, бибер и малку миризлива пиперка. Мешајте го месото со раце, за добро да ги впие зачините, а потоа ставете го преку компирот.

Во посебен сад, ставете 2 јајца, павлака за готвење, малку сол, провансалски зачин и кари и изматете со вилушка, а потоа прелијте во јадењето.

Покријте се со алуминиумска фолија. Ставете да се пече во рерна 40 минути, на 200 степени.

Додадете ги ренданиот кашкавал и доматот исечкан на прстени, а потоа вратете ги во рерна уште 10 минути (180 степени).