Откуп на грозје ќе има, „Тиквеш“ веќе почна со потпишување на договори со лозарите
Vestiplus.mk
БИЗНИСВо тренд...

Откуп на грозје ќе има, „Тиквеш“ веќе почна со потпишување на договори со лозарите

На повеќе од два месеца од официјалниот старт на годинешната берба, винарската визба „Тиквеш“ започна со потпишување договори со лозарите. Првите договори беа склучени кон средината на јуни, а досега се потпишани 460 договори, со кои „Тиквеш“ веќе обезбеди над осум милиони килограми квалитетно грозје од сортите шардоне, ризлинг, темјаника, мерло и каберне совињон.

„Оваа година го почнавме процесот на потпишување договори со нашите партнери многу порано од вообичаеното. Со ова сакаме да внесеме поголема сигурност и стабилност во целиот процес на соработка и да го зајакнеме партнерството со лозарите, што е наша трајна, стратешка определба“, објаснуваат раководните луѓе во „Тиквеш“.

Во „Тиквеш“ се исклучително задоволни од одзивот и комуникацијата со лозарите во досегашниот тек од процесот на потпишување на договори и очекуваат дека до почетокот на бербата ќе бидат потпишани и до 2000 договори за деловна соработка.

„Впечатокот од досегашната комуникација со лозарите е дека тие се задоволни од условите што ги понудивме во новите договори, како во делот на количините, така и во делот на условите за плаќање на откупеното грозје. Истовремено, со договорите се дефинираат правилата и целокупниот начин на одгледување и третман на грозјето, што е дополнителна гаранција за висок квалитет, кој е неопходен за производство на врвно вино“, велат во „Тиквеш“.

За да се стимулира и одржи највисок квалитет на грозјето, што е императив за „Тиквеш“, винарницата одлучи да им понуди повеќегодишни договори на лозарите кои произведуваат сорти со највисок квалитет кои се особено ценети на пазарот, како што се темјаника и ризлинг. Истовремено, за грозјето со највисок квалитет кое се преработува во процесот на микровинификација, преку кој се произведуваат премиум вина во ограничени количини, предвидени се и посебни услови за плаќање на откупеното грозје кои се многу пократки од законски дефинираните рокови.

Можеби ќе ве интересира...

Наумоски преку видео се заблагодари на кандидатурата: Продолжуваме посветено за Ѓорче и во следните четири години

В+

СДСМ: Македонската економија привлекува мултимилионски инвестиции

Vesti +

Кацарска: Состојбата во Уставниот суд е проблем на државата и е на штета на граѓаните

В+

Ковачевски: Нова инвестиција од 20 милиони евра на турската компанија „Текнопанел“, нови вработувања во услови на енергетска криза

Vesti +

Лукаревска: Екстра профитот треба да се даночи, ќе зборуваме со коморите

Vesti +

Филипче-Најт: Со донација од САД, ЗД Пробиштип е прв гасифициран објект во регионот

Vesti +