Вработените во Мерцедес можат да се радуваат на високи божиќни бонуси.

Во категоријата на највисоки германски божиќни плати се вработените во секторот за производство на нафта и гас, каде просечната божиќна плата е 5.733 евра.

Нешто помал божиќен бонус од 5.586 евра имаат вработените во секторот преработка на минерални масла.

Во познатите германски компании како Мерцедес, Бош и Порше, вработените имаат право на божиќни бонуси.

Во Бош стандардната плата е максимум околу 6.000 евра. Оваа плата доаѓа со божиќен бонус од 3.300 евра.

Porsche оди чекор подалеку и веќе долги години додава 55 проценти на целосната 13-та плата.

Вработените во Мерцедес можат да се радуваат на високи божиќни бонуси.

Најмал божиќен бонус се исплатува на работниците кои работат преку агенции, а во просек изнесува 380 евра.

Извор: BiznisPRO.com