Од јануари следната година, односно за околу еден месец ќе стапат на сила новите правила за пензионирање во Србија. Така, на пример, жените ќе треба да работат два месеци подолго од годинава, а најрано ќе можат да се пензионираат на 63 години и осум месеци. Сепак, постои начин да се избегнат новите правила, но под услов тоа да се направи што е можно поскоро.

Жените сега можат да се пензионираат со 63 и пол години и 15 години стаж. Мажите, пак, треба да работат уште подолго, па може да се пензионираат најрано на 65 години.

Сепак, границата за пензионирање ќе биде изедначена, односно зголемена за жените и ќе се зголемува секоја година до 2032 година, кога и мажите и жените ќе можат да престанат да работат на 65 години. Имено, Законот за пензиско и инвалидско осигурување беше изменет во 2014 година и од тогаш секоја година се менуваа условите под кои жените можат да одат во пензија.

Жените од следната година ќе работат два месеци подолго, односно 65 години и осум месеци.

А за предвремено пензионирање, треба да работите подолго
Покрај старосната пензија се менуваат и условите за предвремено пензионирање. Стажот останува ист, 40 години, но старосната граница се поместува – наместо 59 и пол години, жената мора да наполни 60 години за предвремена пензија.

Следната година, во 2024 година, ќе се изедначи старосната граница за мажи и жени, бидејќи и мажите можат да одат предвремена пензија на 60 години.

Дали може да се заобиколат новите правила?
Сепак, постојат два начини како жените да избегнат да работат подолго време.

Оние кои ги исполнуваат условите за пензија според сегашните правила, до крајот на декември треба да поднесат барање за пензионирање до ПИО фондот, во нивното место на живеење. Со оглед на тоа дека 30 декември е сабота, оние жени кои нема да пристигнат порано, тоа можат да го сторат онлајн, преку еБарач или препорачана пошта.

Во спротивно, ако не го сторат тоа, ќе треба да работат два месеци подолго.

Исто така, работниот век може да се скрати доколку граѓаните ги исполнат условите за предвремено пензионирање. Така, жена која има 60 години може да се пензионира предвреме ако работела 40 години и ако нејзиниот работодавец цело време и ги плаќал придонесите.

Сепак, сите оние кои планираат да се пензионираат предвреме треба да знаат дека нивните примања ќе бидат нешто помали. Имено, според Законот за ПИО, за секој месец предвремено пензионирање, сумата што ќе ја добива пензионерот се намалува за 0,34 отсто, а вкупно за најмногу 20,4 отсто.

На пример, ако жената може предвреме да се пензионира, да речеме три години порано, односно на 60 години и осум месеци, а нејзиниот приход целосен би бил 50.000 динари, таа ќе добие 43.880. Според тоа, за секој месец приходите ќе се намалуваат за 170 динари, односно вкупно 6.120, пишуваат српските медиуми.

Извор: BiznisPRO.com