Vestiplus.mk
+ МАКЕДОНИЈА

НУРЕДИНИ: УНЕСКО ги призна буковите шуми на Длабока Река како светско транснационално природно богатство

Нашата држава доби ново подрачје признато од УНЕСКО како светско природно наследство, буковите шуми на Длабока Река како дел од Националниот парк Маврово. Имено, локалитетот Длабока Река на планинскиот масив Кораб со недопрената букова шума што се карактеризира со природни процеси што речиси се недопрени од човекот во последните 100 години е призната за Светско природно богатство на УНЕСКО на антички и исконски букови шуми на Карпатите и други региони во Европа.

Одлуката за проширување на постојното транснационално природно наоѓалиште на букова шума во Европа, Комитетот на УНЕСКО ја донесене на вчерашната проширената 44-та сесија со која претседаваше Фужоу (Кина).

Номинацијата ја иницираше Министерството за животна средина и просторно планирање и Јавната установа Национален парк Маврово, а е изработена со поддршка на Институт за екологија од Клагенфурт, Австрија и национални експерти.

Можеби ќе ве интересира...

95 санкционирани возачи во Ченто, 35 за брзо возење

Vesti +

244 санкции за брзо возење

Vesti +

Овие четири хороскопски знаци ќе се збогатат во јуни

Vesti +

Советот за безбедност: Во Украина формирана мрежа од 30 биолошки лаборатории

В+

Полицијата не мирува: Кај повеќе млади скопјани најдени различни врсти на дрога

Vesti +

Премиерот Ковачевски: Пензискиот фонд е стабилен, создаваме услови за одржлив раст на пензиите

В+