Мозочните удари се јавуваат релативно често кај пациенти со кавид и имаат тенденција на разорни последици, според новата студија која проценува дека скоро секој петти пациент примен во болница со ковид доживува мозочен удар.

Една студија објавена во вторникот во списанието Неврологија, медицинско списание на Американската академија за неврологија, откри дека стапката на смртност кај пациенти со ковид-19 кои исто така имаат мозочен удар е „екстремно висока“.

Истражувачите откриле дека околу 1,8 проценти од пациентите со ковид-19 доживеале мозочен удар или кога биле примени во болница или непосредно пред тоа. Тоа е бројка што може да изгледа мала, но се претвора во голем број случаи, со оглед на тоа што милиони луѓе ширум светот се хоспитализирани со оваа болест, изјави високиот автор на студијата Лучијано Спосато, вонреден професор по неврологија на Универзитетот во Западен Онтарио.

„Тоа е всушност многу голем број“, рече тој, додавајќи дека за споредба, само 0,2 проценти од пациентите со грип примени во болницата доживеале мозочен удар. 0,75 проценти од пациентите хоспитализирани со САРС-КоВ1, вирусот што предизвика САРС, имале мозочни удари. Истражувачите исто така откриле дека кај приближно половина од младите пациенти на возраст под 50 години, мозочниот удар бил првиот симптом на ковид-19.

„Тоа значи дека тие беа целосно асимптоматски пред да бидат примени“, рече д-р Спосато.

Истражувачкиот тим анализира 125 случаи, како и 35 дополнителни необјавени случаи од Онтарио, Иран и САД. Откриле дека 35 до 45 проценти од пациентите со ковид-19 со мозочен удар починале за време на нивниот престој во болница, рече д-р Спосато. За споредба, рече тој, стапката на смртност е од 15 до 30 проценти за пациенти со мозочен удар во Канада, кои биле примени на интензивна нега без ковид.

Меѓу пациентите во студијата, сите имале барем еден фактор на ризик, како што се дебелина, хипертензија или дијабетес, а 97% имале сериозен ковид-19. Ова ги натера истражувачите да заклучат дека повеќето пациенти со кавид кои доживеале мозочен удар веројатно умираат поради сериозноста на болеста, а не поради мозочен удар, рече д-р Спосато.

Иако третманот со мозочен удар е ист како и кај пациенти без ковид-19, болничкиот персонал треба да преземе дополнителни мерки на претпазливост за да се спречи ширењето на инфекцијата, рече тој.

Некои од овие откритија потсетуваат на северноамериканскиот невровасМозочните удари се јавуваат релативно често кај пациенти со кавид и имаат тенденција на разорни последици, според новата студија која проценува дека скоро секој петти пациент примен во болница со ковид доживува мозочен удар.

Една студија објавена во вторникот во списанието Неврологија, медицинско списание на Американската академија за неврологија, откри дека стапката на смртност кај пациенти со ковид-19 кои исто така имаат мозочен удар е „екстремно висока“.

Истражувачите откриле дека околу 1,8 проценти од пациентите со ковид-19 доживеале мозочен удар или кога биле примени во болница или непосредно пред тоа. Тоа е бројка што може да изгледа мала, но се претвора во голем број случаи, со оглед на тоа што милиони луѓе ширум светот се хоспитализирани со оваа болест, изјави високиот автор на студијата Лучијано Спосато, вонреден професор по неврологија на Универзитетот во Западен Онтарио.

„Тоа е всушност многу голем број“, рече тој, додавајќи дека за споредба, само 0,2 проценти од пациентите со грип примени во болницата доживеале мозочен удар. 0,75 проценти од пациентите хоспитализирани со САРС-КоВ1, вирусот што предизвика САРС, имале мозочни удари. Истражувачите исто така откриле дека кај приближно половина од младите пациенти на возраст под 50 години, мозочниот удар бил првиот симптом на ковид-19.

„Тоа значи дека тие беа целосно асимптоматски пред да бидат примени“, рече д-р Спосато.

Истражувачкиот тим анализира 125 случаи, како и 35 дополнителни необјавени случаи од Онтарио, Иран и САД. Откриле дека 35 до 45 проценти од пациентите со ковид-19 со мозочен удар починале за време на нивниот престој во болница, рече д-р Спосато. За споредба, рече тој, стапката на смртност е од 15 до 30 проценти за пациенти со мозочен удар во Канада, кои биле примени на интензивна нега без ковид.

Меѓу пациентите во студијата, сите имале барем еден фактор на ризик, како што се дебелина, хипертензија или дијабетес, а 97% имале сериозен ковид-19. Ова ги натера истражувачите да заклучат дека повеќето пациенти со кавид кои доживеале мозочен удар веројатно умираат поради сериозноста на болеста, а не поради мозочен удар, рече д-р Спосато.

Иако третманот со мозочен удар е ист како и кај пациенти без ковид-19, болничкиот персонал треба да преземе дополнителни мерки на претпазливост за да се спречи ширењето на инфекцијата, рече тој.

Некои од овие откритија потсетуваат на северноамериканскиот невроваскуларен конзорциум КОВИД-19 (НАН-Ц), група истражувачи што собира и анализира податоци за мозочни удари поврзани со КОВИД-19 во 30-тина болници во САД и Канада.

Адам Дмитрив, канадски раководител на конзорциумот, рече дека тој и неговите колеги откриле дека пациентите со КОВИД-19 поминуваат полошо кога се жртви на мозочен удар, во споредба со оние кои имаат само КОВИД-19 или оние кои претрпеле мозочен удар пред пандемијата.

„Веруваме дека постои интеракција помеѓу КОВИД и мозочен удар што треба допрва да се опише“, рече д-р Дмитрив, радиолог и клиничар за неврорадиологија и невроинтервенција.

куларен конзорциум КОВИД-19 (НАН-Ц), група истражувачи што собира и анализира податоци за мозочни удари поврзани со КОВИД-19 во 30-тина болници во САД и Канада.

Адам Дмитрив, канадски раководител на конзорциумот, рече дека тој и неговите колеги откриле дека пациентите со КОВИД-19 поминуваат полошо кога се жртви на мозочен удар, во споредба со оние кои имаат само КОВИД-19 или оние кои претрпеле мозочен удар пред пандемијата.

„Веруваме дека постои интеракција помеѓу КОВИД и мозочен удар што треба допрва да се опише“, рече д-р Дмитрив, радиолог и клиничар за неврорадиологија и невроинтервенција.