Куќите, становите и деловните простории во Германија годинава значително поевтинија за продажба, но станбениот простор за изнајмување повторно поскапе, се вели во извештајот на здружението на домашни хипотекарни банки ВДП.

Станбените недвижности за продажба во третиот квартал поевтинија во просек за 1,9 отсто и за 6,3 отсто на годишно ниво, се наведува во извештајот на ВДП, претставен во петокот.

Цените паднаа за неверојатни речиси 10 отсто на годишно ниво во вториот квартал, најмногу од 2000 година. Статистиката за третиот квартал сè уште не е објавена.

ВДП ги вклучува најважните финансиски институции во Германија, како што се Дојче банк, Комерцбанк, провинциските државни банки и големите штедилници.

Новите податоци и петтиот последователен квартал на цените во рецесија укажуваат дека стабилизирањето на пазарот на недвижности ќе трае подолго од очекуваното. Истото важи и за деловните простории.

„Оживувањето на пазарот одамна требаше“, рече директорот на VDP, Јенс Толкмит.

Индексот на цените на недвижностите VDP се базира на трансакциите на повеќе од 700 банки и е попрецизен од анализите врз основа на огласи, бидејќи овие цени се предмет на промена при преговорите меѓу продавачот и купувачот.

Економистите го објаснуваат падот на цените на послабата побарувачка, што пак е резултат на обесхрабрувачки поскапите финансирања и надуените градежни трошоци за купувачите.

Цените на недвижностите паднаа и во седумте најголеми германски градови, и покрај оскудната понуда, за 1,3 отсто квартално и 5,7 отсто за годината: највисоки во Франкфурт, 9,1 и најниски во Берлин, 4,7 отсто.

Недостигот на станови се рефлектира на пазарот за изнајмување, каде цените во третиот квартал беа за околу 5,8 над оние од претходната година.

„Сè поизразениот недостиг на станбен простор и огромната побарувачка ги поттикнуваат цените за изнајмување“, рече Толкмит.

Сепак, особено остар е остриот пад на цената на комерцијалните недвижности, која во третиот квартал е намалена за 10,6 отсто на годишно ниво. Тоа е првпат во Германија од 2009 година комерцијалниот простор да стане поевтин од станбениот простор.

Цените на тој пазар го туркаат трендот на работа од дома и построгите регулативи за енергетска ефикасност. Понатаму, малопродажните објекти ја губат својата атрактивност поради растот на онлајн трговијата и рецесијата на потрошувачката под притисок на инфлацијата.

Извор: BiznisPRO.com