Секоја урамнотежена исхрана може да вклучува неколку здрави, умерени закуски, но претерувањето со која било брза храна може да направи вистинска штета.

Иако може да претпоставите дека можете да се извлечете со јадење неколку чипсови, лесно можете да ги поништите сите позитивни диететски цели што сте ги постигнале со здрава исхрана.

Ако сакате да се препуштате на чипсот, можете да гарантирате дека ќе видите некои многу застрашувачки физички промени во текот на вашиот живот, особено ако јадете еден тон од овие солени грицки полни со маснотии секој ден. Благодарение на бројните студии и истражувања, научниците открија седум неверојатно штетни несакани ефекти од редовното јадење многу чипс.

Премногу чипс може да го зголеми крвниот притисок
Според клиниката Мајо, никој не сака да доживее висок крвен притисок, особено кога тоа може да доведе до бројни здравствени ефекти како што се деменција или проблеми со срцето. Ако сакате да јадете чипс, имате зголемени шанси да доживеете хипертензија или висок крвен притисок, благодарение на високите нивоа на натриум кои се наоѓаат во секоја порција. Според Клиниката Кливленд и Медицинскиот факултет Харвард, солта содржана во овие грицки значително го дестабилизира нивото на натриум во споредба со другите намирници, што веднаш ве доведува во опасност.

Може да развиете рак
Можеби никогаш не сте замислувале дека вашата омилена кесичка чипс може да го зголеми ризикот од рак. Според Американското здружение за рак, хемикалија наречена акриламид која се појавува во преработената храна има канцерогени својства и може да доведе до разни видови на рак.

Ова е ужасна вест за љубителите на чипс бидејќи содржи високо ниво на оваа хемикалија и претставува многу директен пат низ кој многу луѓе консумираат акриламид. Може да претпоставите дека не постои начин чипсот да ја претставува истата опасност како високоризичниот канцероген како никотинот, но не се залажувајте! И чадот од цигарите и чипсот го содржат овој канцероген, што ја прави заканата за вашето здравје многу непосредна и очигледна.

Може да ги зголеми шансите за срцеви заболувања
Отсекогаш сте слушнале дека преработената масна храна може сериозно да го оштети вашето срце, а чипсот не му штети на вашето здравје. Ако сакате да јадете чипс, треба да планирате да се соочите со потенцијалните несакани ефекти од срцевите заболувања, благодарение на канцерогените акриламиди.

Акриламидите може да доведат до зголемени шанси за срцеви заболувања. Медицинска студија од 2009 година објавена во Националната медицинска библиотека ги потврди сериозните резултати од конзумирањето на акриламид врз здравјето на срцето, правејќи го чипсот научно докажан како опасна закуска доколку треба да избегнете какви било компликации на срцето.

Може да го зголеми ризикот од мозочен удар
Кога станува збор за грицкање чипс, треба да се грижите за повеќе од само акриламид. Според Грифин Хелт, чипсот содржи многу холестерол, а ако имате семејна историја на мозочен удар, треба да ги избегнувате овие грицки следниот пат кога ќе ви се јави желба.

Ако ги игнорирате предупредувањата и одите директно по кесичката од овој чипс без маснотии, во иднина ќе се соочите со можна аневризма. Според клиниката Мајо, масните наслаги оставени од храната која содржи големи количини на холестерол предизвикуваат блокади во вашите артерии што може директно да доведе до мозочен удар.

Постои и ризик од неплодност
Ако мислевте дека треба да се грижите само за маснотиите или холестеролот во кесичката чипс, размислете повторно! Транс мастите можат да предизвикаат подеднакво сериозна штета, а според Националниот универзитет во Сингапур, чипсот е еден од најнепосредните начини на кои ги консумираме овие опасни масти на дневна основа.

Научниците сè уште се во процес на истражување на долгорочните ефекти на транс мастите, но нивните неодамнешни откритија може да ве натераат веднаш да ја одложите таа кеса со чипс. Според Медицинскиот факултет Харвард, транс мастите може да го зголемат ризикот од неплодност кај жените.

Може да предизвика интензивно зголемување на телесната тежина

Не е изненадувачки што чипсот може да предизвика значително зголемување на телесната тежина, имајќи предвид дека содржи толку многу празни калории и лесно се прејадува.

Студијата во Њу Енгланд журнал директно ги поврза грицките слични на чипс со екстремните промени во тежината, додека Универзитетот Дикин откри дека содржината на сол во чипсот го прави неодолив за нашето непце, што го олеснува јадењето многу повеќе отколку што треба. Комбинирајте ја дополнителната содржина на маснотии со сол и на крајот ќе добиете совршена бура од лоша исхрана, која гарантира дека ќе уништи нечии цели за тежина.

Поврзан со депресија
Несаканите ефекти од консумирањето чипс не влијаат само на вашето физичко здравје. Препуштајќи се на вреќичките чипс, го загрозувате вашето ментално здравје, а сето тоа благодарение на додавањето на големи количини транс масти.

Според една студија од 2016 година објавена во Националната медицинска библиотека на САД, зголемената потрошувачка на транс масти доведува до зголемени шанси за депресија. Ако мислевте дека дополнителната закуска може да ви го подигне расположението и да ви помогне во менталното здравје, подгответе се да го прегледате овој ужасен несакан ефект кој може само да направи вистинска штета на вашиот живот. Следниот пат кога ќе ви се јави желба да грицкате, тргнете го чипсот на страна и посегнете по здрав залак.