Директорот на компанијата RVE, Маркус Вебер, рече дека земјата е во многу подобра позиција од пред една година, но дека снабдувањето со енергија е на работ.

Енергетската компанија RVE е најголемиот производител на електрична енергија во Германија.

„Германија дефинитивно е во подобра позиција од пред една година. Складиштата за гас се полни до врв, а во меѓувреме ја изградивме инфраструктурата за увоз на течен гас. Сепак, сè уште не можеме да се чувствуваме целосно безбедни“, рече Вебер. во интервју за весникот „Франкфуртер алгемајне Цајтунг“.

Тој оцени дека гасот од складиштето не е доволен и дека на Германија и треба постојана испорака на гас за да ја помине зимава.

„Во нормална зима, не би требало да има проблеми. Меѓутоа, имајќи предвид дека нема резерви во системот, може да се појават критични ситуации во екстремно студените зими. Снабдувањето со енергија на Германија е на работ“, предупреди Вебер.

Според него, секогаш е добро да се штеди секаде каде што е можно, но посочи дека нема да бидат потребни драстични мерки за претстојната зима.

„Веројатно ќе има некои мерки во одредени денови и во одредени региони во текот на екстремно студената зима“, рече првиот човек на РВЕ.

Извор: BiznisPRO.com