Vestiplus.mk
БИЗНИСВо тренд...ТОП ВЕСТИ

Напредок во реформите во јавната администрација – подобрувања во развојот на политики и транспарентноста

Забележан е напредок во областа развој и координација на политики на Владата, а како најзначителен напредок се издвојува подобрената отчетност и транспарентност на Владата, покажува Националниот монитор за реформи во јавната администрација 2019/2020 објавен од Институтот за европска политика – ЕПИ.

Подобрувањето во развојот и координацијата на политиките се должи на плановите за работа на Владата и извештаите за спроведување на плановите, нешто што претходно не било пракса. Како позитивен аспект се истакнува фактот што овие извештаи се објавуваат редовно и на разбирлив и небирократски јазик за да бидат подостапни за граѓаните.

Извештајот на ЕПИ уште еднаш ја потврдува заложбата на Владата за поголема отчетност и транспарентност, при што се истакнува новиот Закон за слободен пристап до информации. Според анкетираните граѓански организации, овој закон дава резулати и информациите кои ги барале ги добиле во предвидениот рок, бесплатно и во баранио формат.

Исто така се истакнува и фактот што сите институции на своите веб страници ги објавуваат документите, законите и прописите.

Северна Македонија забележува напредок и има најдобра оценка во регионот и за управувањето со јавните финансии, при што анализирани биле клучните буџетски документи, како и достапноста на информации за јавната внатрешна финансиска контрола и собранискиот надзор. Како позитивен пример се истакнува граѓанскиот буџет, кој нуди преглед преку интерактивен интерфејс лесно разбирлив за граѓаните.

Можеби ќе ве интересира...

Милановиќ за Украина: Не сакам Хрватска да се меша во овие работи повеќе отколку што треба

В+

Германија: Путин прекалкулира – ја губи војната?

Vesti +

СДСМ: Нема да дозволиме блокадите нарачани од Груевски да ја закочат државата

Vesti +

СДСМ: На Мицкоски и Апасиев им се случи нов изборен пораз, двојна победа на Ковачевски и коалицијата на СДСМ

Vesti +

Ќе фрчат казни ако фирмите не ви исплатат К-15 – Еве колку пари треба да ви легнат на сметка за оваа година согласно закон

Vesti +

Заев: Над 450 милиони евра за четири стратешки инвестиции ќе се реализираат овде во Тетово, ете што значи Најдоброто!

В+