Потеклото на тортиља чипсот датира од 1943 година од градот Пиедрас во Мексико, кога сопругите на американските војници пристигнале во ресторан и побарале од готвачот да им подготви нешто едноставно и брзо.

Сопственикот, Игнасио Начо Анаја, немал доволно состојки за да подготви конкретно јадење – имал само неколку тортиљи, малку рендано сирење и пиперки. Во еден миг смислил рецепт: исекол тортиљи на триаголници – направил чипс од тортиља – посипал рендано сирење и малку пиперки и сите заедно ги ставил во рерна неколку минути и добил ново јадење – начос. Жените биле воодушевени од оваа нова закуска и многу брзо рецептот се раширил низ Америка.

Состојки:

1 чаша пченкарно брашно

1 чаша обично брашно

половина кесичка прашок за пециво

2 лажици маргарин

По две лажички: семки од лен и семки од сончоглед

лажица маслиново масло

млака вода

малку сол

Подготовка:

Се замесува тесто од брашно, семки, вода и маргарин. Смесата поделете ја на топчиња и оставете да отстои половина час.

Топчињата ставете ги на хартија за печење, па исечете ги на тенки прстени, печете ги на 150 степени околу половина час.