Истражувањата покажаа дека едно јајце не го зголемува нивото на холестерол.

На него влијае внесувањето на заситени масти, а не внесувањето на холестерол каков што е присутен во јајцата.

Иако јајцата најчесто се критикувани поради високиот холестерол, некои истражувања покажуваат дека тие можат да бидат дел од здравата исхрана. Уште повеќе, некои студии покажаа дека тие исто така можат да ви помогнат да изгубите тежина бидејќи тие се здрав избор за појадок богат со протеини кој ќе ве држи сити долго време.

Еве што треба да знаете за хранливата вредност на јајцата и како да ги јадете, за навистина да ви помогне да изгубите тежина.

Јајцата се хранливи и нискокалорични

Јајцата имаат навистина импресивен нутритивен профил. Тие се богати со висококвалитетни протеини и содржат многу витамини и минерали, како што се витамините А, Д, витамините Б и фолатите. Покрај тоа, тие се богати со холин, микронутриент кој е важен за трудниците и бебињата. И жолчката и белката содржат протеини, а жолчката има најголема концентрација на масти, витамини и минерали.

Протеините од јајца ве прават сити

Кога станува збор за помагање во слабеењето, протеините од јајца обезбедуваат долготрајно чувство на ситост, што ви помага да јадете помалку храна во остатокот од денот и да согорите помалку калории. Кога станува збор за слабеење, големиот предизвик е како да го задоволите гладот и сепак да останете во калориски дефицит, а одличен начин да успеете е да јадете храна богата со протеини кои ве одржуваат сити подолго време.

Со 6 грама протеини по јајце, јајцата се токму онаква храна што ви треба. Протеините го гасат гладот подобро од јаглехидратите или мастите бидејќи е потребно подолго време за нивно варење. Процесот на јадење, варење и складирање на храната се нарекува термички ефект на храната.

Термичкиот ефект на храната е мало забрзување на метаболизмот што се јавува по консумирање храна. Различни фактори можат да влијаат на зголемувањето на термичкиот ефект, а еден од нив е количината на протеини. Исто така, забрзувањето на метаболизмот е еден од начините за побрзо слабеење.

Протеините се добри и за здравјето на мускулите и помагаат во одржување и градење мускулна маса. А зголемувањето на мускулната маса има директно влијание врз забрзувањето на метаболизмот. Имено, мускулите трошат повеќе енергија и трошат повеќе калории при одмор, што значи – колку повеќе мускули имате, толку поефикасно вашето тело ќе ја троши храната што ја јадете.

Најдобар избор за појадок се јајцата

Луѓето денес често го започнуваат денот со рафинирани јаглехидрати како што се житарици, бисквити, крофни итн., а тоа може да го зголеми ризикот од дебелина, па дури и развој на дијабетес тип 2. Заменете го вашиот појадок богат со јаглени хидрати со појадок богат со протеини. .

Како да јадете јајца

Не постои тешко правило за тоа колку јајца треба да јадете, но едно јајце на ден е дефинитивно здрава одлука. Истражувањата покажаа дека исхраната со едно јајце не го зголемува нивото на холестерол. На него влијае внесувањето на заситени масти, а не внесувањето на холестерол каков што е присутен во јајцата. Со заситени масти се богати сланината и колбасите кои луѓето често ги комбинираат со јајца, па ова е нешто што треба да го избегнувате во утринскиот оброк.

Поздрав начин за подготовка на јајца е да направите фритата од зеленчук или да ставите јајце на око на тост со парче авокадо. За да бидете сигурни дека сите бактерии се уништени, најдобро е јајцата да се варат додека жолчката не стане вкочанета. Здрави начини за подготовка на јајца се:

– пржено јајце

– варено јајце

– матени јајца, но пржени во минимална количина на здраво масло, како маслиново масло

– Јајцето на око се пржи и на многу мала количина здрави масти, како на пример маслиново масло.