Vestiplus.mk
Во тренд... КОРОНАВИРУС МАКЕДОНИЈА

МЗ: Вчера се аплицирани 9.213 вакцини

Вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата. Интересот за вакцинација секојдневно се зголемува, а досега бројот на лица кои изразиле желба за вакцинација преку веб платформата vakcinacija.mk е 496.228 граѓани.

На вакциналните пунктови во државата заклучно со вчера вакцинирани се вкупно 417.141 граѓани. Прва доза вакцина вчера примиле 7.751 граѓани, а вчера вкупно се вакцинирале 9.213 граѓани. Во државата вкупно се аплицирани 662.372 дози вакцини, а ревакцинирани се 245.231 граѓани.

Со последните бројки 54 % од населението над 70 години имаат примено барем една доза вакцина, 52 % од населението над 65 години е вакцинирано со барем една доза вакцина, 47 % од населението над 60 години е вакцинирано со барем една доза вакцина и 39 % од населението над 50 години е вакцинирано со барем една доза вакцина.

Вакцинацијата се спроведува согласно Националниот план за имунизација. Се вакцинираат возрасни лица, граѓани кои искажале интерес за вакцинација на веб страницата vakcinacija.mk а се вакцинираат и лица вработени во критична инфраструктура. Масовна вакцинација се одвива во неколку градови во државата и тоа во А1 СЦ Борис Трајковски во Скопје, во спортските сали во Кавадарци, Куманово, Тетово, Штип, Битола, Струмица, Охрид, Велес и Прилеп.

Министерството за здравство апелира до граѓаните масовно да се пријавуваат на vakcinacija.mk бидејќи тоа е најлесниот и најбрз пат да се вакцинираат.

Можеби ќе ве интересира...

Министерот Беким Сали учествува на 75-та Асамблеја на СЗО во Женева

Vesti +

МЗ: 69% од новите случаи и 80% од починатите, со Ковид 19 се невакцинирани

Vesti +

83% од новите случаи и 89% од хоспитализираните, со Ковид 19 се невакцинирани

Vesti +

190 санкции за брзо возење

Vesti +

Градот Скопје го презентираше проектот за БРТ – Системот за брз автобуски превоз

Vesti +

Се пробива нова улица во кругот на Клинички центар

Vesti +