Кифлички со сирење, со крем сирење, рендано сирење, кашкавал што и да одлучите секогаш ќе ви бидат омилени, а ние имаме нов супер вкусен рецепт кој мора да го пробате.

тие се толку меки што не мора да ги наполните, може да се јадат празни!

Состојки:

600-650 гр брашно (меко)

20 гр квасец

1 лажичка шеќер

200 мл топла вода

75 мл масло

1 јајце

2 лажици кисела павлака

За премачкување:

1 јајце

1 лажица кисела павлака

250 гр крем сирење

сусам

Подготовка: Измешајте го квасецот со 100 мл топла вода, лажичка шеќер и лажичка брашно. Оставете го на топло околу десет минути за да нарасне. Во активираниот квасец додадете половина од просеаното брашно, солта, јајцето, маслото, павлаката и остатокот од водата.

Со раце замесете мазно тесто, постепено додавајќи го остатокот од брашното. Покријте го тестото и оставете го да отстои 30 минути.

Поделете го на 4 топчиња и оставете ги да одморат десетина минути. Разредете ги тестенините на правоаголници. Едно парче тесто исечете го на ленти дебели околу 1 сантиметар. По работ, кој не е исечен, намачкајте го крем сирењето и виткајте го во стапче.

Обложете го плехот со хартија за печење (или премачкајте со масло) и ставете ги стапчињата над неа. Тестото се премачкува со изматено јајце со павлака и се посипува со сусам. Се пече во загреана рерна на 200 степени додека не порумени (околу 25-30 минути).