Министрите и владините функционери од редовите на Демократската унија за интеграција, поднесоа оставки од функциите во моментов ги извршуваат, објави лидерот на ДУИ, Али Ахмети во писмо адресирано до премиерот Димитар Ковачевски.

Во писмото се наведува дека земјата е во критична фаза од европската иднина, а големите одлуки бараат политичка, национална и државна одговорност и жртви, со оглед на барањето на опозицијата дека би гласале за уставните измени доколку Демократската унија за интеграција излезе од Владата,

„Министрите и владините функционери од редовите на Демократската унија за интеграција поднесоа оставки од функциите што во моментов ги извршуваат! Оставките автоматски се ефективни во моментот кога опозицијата ќе гласа за уставни измени“, пишува Ахмети во писмото.

еве ја целата соддржина на писмото:

Почитуван премиер Димитар Ковачвски,

Ценејќи дека нашата земја, Република Северна Македонија е во критична фаза за нашата европска иднина, имајќи ја предвид важноста на интеграцијата како политичка организација во последните 20 години, ценејќи дека големите одлуки бараат одговорност и политички, национални и државни жртви од секој од нас, тргнувајќи од условот на опозицијата дека ќе гласаат за уставните измени доколку Демократската унија за интеграција излезе од Владата,
Истите кои се легитимно избрани по волја на албанскиот гласач, свесни за надежите и соништата на луѓето да станат дел од големото европско семејство,
бидејќи Демократската унија за интеграција и јас остануваме посветени на утврдувањето дека евроатлантските интеграции, со целосни права на државата, освен во НАТО, исто така и во Европската унија, како и непрекинатото сојузништво со Соединетите Американски Држави, имаат беа, се и остануваат најголем интерес на сите наши граѓани, без разлика на нивната национална и верска припадност,

Министрите и владините функционери од редовите на Демократската унија за интеграција поднесоа оставки од функциите што во моментов ги извршуваат!

Оставките, г. Премиере, материјализирајте ги автоматски во моментот кога опозицијата ќе гласа за уставни измени.

Министрите од ДУИ поднесоа оставки