Vestiplus.mk
+МАКЕДОНИЈА

Министерката Тренчевска ќе учествува на Меѓународната конференција на трудот во Женева

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска отпатува за Женева, Швајцарија, каде ќе учествува на 110-тата Меѓународна конференција на трудот, која е највисокото тело за одлучување на Меѓународната организација на трудот, чијашто членка е и Република Северна Македонија.

Секоја година во јуни, оваа конференција ги собира трипартитните делегации од 187 земји – членки на Организацијата. Делегацијата на Република Северна Македонија, ја предводи министерката Тренчевска и согласно правилата на МОТ, делегацијата е составена од два делегати на Владата и по еден претставник од репрезентативниот синдикат на национално ниво и претставник на репрезентативното здружение на работодавачи на национално ниво. Годинава, тоа се претставникот од Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи на Македонија, кои се и членови на Економско – социјалниот совет. Делегацијата на Република Северна Македонија на оваа конференција, учествува на втората, пленарна недела на конференцијата.

Покрај обраќањето на министерката на Меѓународната конференција на трудот, планирани се и средби со претставници на делегации од други земји членки на Меѓународната организација на трудот.

Можеби ќе ве интересира...

Наумоски: Градиме две нови градинки во Дексион и Ново Село

Vesti +

Ќе ја голтне ли виорот на војната преубавата Одеса? Во жив штит од руските подморници Украинците држат над 20 турски бродови

Vesti +

Маричиќ: Одобрени се средства за нови вработувања во Обвинителството и судовите

Vesti +

Склучен Меморандум за соработка меѓу Народната банка и Економскиот факултет – Скопје при УКИМ

Vesti +

Ковачевски: Денеска по средбата со владината коалиција ќе го објавиме предлогот од француското претседателство

Vesti +

Во пораст бројот на заболени од Ковид-19, можни рестрикции за невакцинираните

В+